Kaip išsirinkti kokybišką Matcha arbatą?

Atpažinti geros kokybės matcha arbatą lengviau nei manote! Tik reikia išmokti tai padaryti. Štai kodėl mes parengėme šį 8 patarimų vadovą, kaip nusipirkti geros kokybės matcha žaliosios arbatos. Geros kokybės matcha arbatos atpažinimas yra vienas iš dalykų, ką reikia mokėti, nes kitu atveju būsite painiojamas su tiek daug pasirinkimų! Kartais net susiduriama su aromatizuota matcha ar net blogiausia matcha su užpildais, tokiais kaip cukrus ar pieno milteliai. Jei identifikuosite save su šia kova, laikykitės! Išmokti atpažinti geros kokybės matcha arbatą yra labai paprasta, o štai patarimai, kaip nuo šiol įsigyti geriausių matcha arbatos miltelių.

Kaip atpažinti geros kokybės matcha žaliąją arbatą?

Matcha karštligė smarkiai paveikė, todėl šiais laikais daugelis įstaigų siūlo matcha. Tačiau ne visos matcha arbatos yra lygios. Apdorojimas, kilmė, pakuotė – tai tik keletas veiksnių, nuo kurių priklausys matcha arbatos kokybė. Štai į ką turėtumėte atkreipti dėmesį perkant „Matcha“.

1. Matcha žaliosios arbatos miltelių kilmė = Uji, Japonija

Svarbiausia geros kokybės matcha žaliosios arbatos savybė yra jos kilmė, iš kur atsiranda matcha? Ar tik iš vienos vietos – ar iš skirtingų vietų? Kur yra matcha arbatos ūkis? Autentiška matcha visada, visada turi būti iš Japonijos, nes čia XVI amžiuje buvo išrasta japoniška arbatos ceremonija. Net jei Korėja, Kinija ar Taivanas gali auginti ir apdoroti matcha, jie niekada nepasieks japoniškos matcha arbatos kokybės. Bet palauk… ar tai reiškia, kad visi Japonijos regionai yra gerai? Na, ne… Japonija yra labai įvairi teritorija, todėl ne visos jos dirvos ir geografinės sąlygos leidžia pagaminti geriausius matcha miltelius. Tiesą sakant, matcha arbatos gimtinė yra Uji, visai netoli Kioto. Uji geografinės sąlygos yra turtingas maistinių medžiagų dirvožemis, aukštis virš jūros lygio – tik keli paminėti – Uji yra puiki vieta gaminti geriausius matcha arbatos miltelius, kokių tik galite paragauti! Tai tarsi šampanas, kuris nėra iš šampanės regiono… Uji yra tikroji Matcha gimtinė. Taigi, kai kitą kartą pirksite geros kokybės matcha arbatą, įsitikinkite, kad ji yra iš Uji, Japonijoje!

2. Spalva = ryškiai žalia

Geros kokybės matcha arbata visada turi būti ryškiai žalios spalvos, taigi, kuo žalesnė, tuo geresnė kokybė! Taip yra dėl augalo šešėlio sąlygų ir derliaus bei lapų vietos augale. Jei matote gelsvą ar rusvą Matchą – atkreipkite dėmesį! Tai reiškia, kad ji nebuvo tinkamai saugoma nuo tiesioginių saulės spindulių. Štai kodėl Matcha nėra ryškiai žalios spalvos. Tai taip pat rodo, kad tai ne pirmasis derlius, o labiau tikėtinas rudens ar net žiemos derlius. Taigi, šios matcha skonis bus itin kartus. Matcha niekada neturėtų būti ruda arba šviesiai žalia.

3. Matcha žaliosios arbatos miltelių tekstūra = lygi ir šilkinė

Geriausi matcha arbatos milteliai visada bus malti akmeniu, todėl geros kokybės matcha arbata turi būti lygi ir šilkinė, kai ją trinate tarp pirštų. „Popierinį testą“ galite atlikti sugriebę žiupsnelį matcha arbatos ir užtepę ant balto popieriaus lapelio, jei jis palieka ilgą, švarią liniją, o tai reiškia, kad ji yra geros kokybės. Kodėl svarbi tekstūra? Norite geros kokybės matcha, kuri būtų lygi ir greitai tirpstanti, kad ant arbatoje neliktų gumuliukų.

​4. Stiprus Matcha aromatas

Kaip ir vynas, kvapas parodys, ar jūsų perkama matcha yra geros kokybės ar ne. Aukštos kokybės matcha arbata pritraukia jus savo stipriu ir ryškiu aromatu. Turite jausti kartumą, tačiau svarbiausia yra jos saldumas, kurį suteikia amino rūgštys. Taigi, ieškokite stipresnio ir saldesnio aromato.

5. Skonis = saldus poskonis

Jei ragaujate tik kartumą, vadinasi, tai nėra jūsų geros kokybės matcha arbata. Geriausi matcha arbatos milteliai yra tie, kurie paliks saldų poskonį. Sukurti pusiausvyrą tarp kartumo ir saldumo yra tai, ką gali padaryti geros kokybės matcha arbata. Kaip pasakytų japonai, umami. Saldus poskonis atsiranda dėl amino rūgščių, kurios kaupiasi žaliosios arbatos lapuose, kai matcha yra tinkamai paslėpta nuo tiesioginių saulės spindulių. Jei skonis kartus, tai tikrai ne jūsų arbatos puodelis.

6. Putos = ieškokite burbuliukų

Visi esame matę kreminę, putojančią matchą. Štai kas yra geros kokybės matcha arbata! Geriausi matcha arbatos milteliai po plakimo turės puikų putų sluoksnį, o ne tik ploną sluoksnį su dideliais oro burbuliukais. Kuo geresnė matcha kokybė, tuo daugiau putų ji sukurs.

7. Pakuotė = hermetiška ir skardinėje arba neskaidriame maišelyje

Geros kokybės matcha arbata visada turi būti tinkamai supakuota ir užsandarinta. Ypač tamsiame inde. Tai padės išvengti oro, šviesos ir ekstremalių temperatūrų. Tokios sąlygos gali pažeisti arbatos profilį, padaryti ją karčia. Taigi visada ieškokite hermetiškų skardinių ar perparduodamų maišelių, kurie yra nepermatomi, ir laikykite matcha arbatą sausoje ir tamsioje vietoje, kad ji išliktų šviežesnė.

8. Kaina

Jei matote 100 g. matcha už 6,50eur, būkite tikri, kad tai NĖRA geros kokybės matcha arbata.