Žaliosios alyvuogės – populiarios ir vertos susižavėjimo

Alyvuogės yra vaisius, augantis ant alyvmedžio, augančio Viduržemio jūroje, atogrąžų ir Centrinėje Azijoje bei kai kuriose Afrikos dalyse. Tyrėjai Ispanijoje rado alyvuogių sėklų, kurios datuojamos 8000 metų senumo, o archeologiniai įrodymai rodo, kad ankstyvosios civilizacijos alyvmedžius augino kaip pasėlius jau 2500 m. pr. Kr.

Alyvuogės yra neatsiejama išskirtinių ir itin skanių užkandžių ar salotų dalimi. Žalios alyvuogės yra per karčios valgyti kai yra ką tik nuskintos, todėl jomis galima mėgautis tik jas apdorojus, dažniausiai jas vytinus arba marinavus. Iš daugumos alyvuogių gaminamas alyvuogių aliejus, tačiau kai kurios alyvuogės yra konservuojamos, kad jas būtų galima valgyti, ypač Viduržemio jūros regiono virtuvėje. Žaliosios alyvuogės – tai alyvuogės, kurių derlius nuimamas dar kol jos nėra subrendusios. Jų išskirtinį skonį iš dalies lemia tai, kad prieš sūdant aliejuje jos yra mirkomos šarme.

Yra daug alyvuogių rūšių, tačiau kasdienybėje galite sutikti vos kelias. Manzanilla yra ispaniškos žaliosios alyvuogės, kurios lengvai vytinamos šarme, tada supilamos į druskos ir pieno rūgšties sūrymą. Šios alyvuogės dažniausiai būna be kauliukų, o kartais ir įdarytos. Kita ispaniška alyvuogė yra Gordal, kuri reiškia „riebus“, tinkamas šios putlios, apvalios žalios alyvuogės pavadinimas. Jos yra mėsingos ir sodraus skonio, dažnai patiekiamos kaip užkandis.

Alyvuogės itin dera prie sūrio, gėrimų, taip pat tinka salotų, picų ar makaronų gardinimui.