Trumų grybai – kuo jie ypatingi?

Turbūt jau daugelis žino populiariuosius trumų grybus. Trumų grybai yra vieni brangiausių grybų pasaulyje, kurie auga po žeme. Juos dažnai galime sutikti įvairiausiuose aukščiausios kokybės restoranuose, jie dažnai patiekiami švieži arba įmaišyti į įvairius padažus – užtepėles, aliejus. Tai yra ypatingas delikatesas bei prieskonis, kuris pavers kiekvieną jūsų patiekalą ypatingu!

Kur trumai auga?

Trumai auga simbiozėje su medžiu šeimininku, mikroskopiniu grybienu (grybelio šaknimis) pritvirtinti prie medžio šaknų – dažniausiai tai yra ąžuolas arba lazdyno riešutas. Trumai yra kilę iš Italijos ir Prancūzijos, dabar auginami visame pasaulyje, įskaitant vakarinę JAV pakrantę ir Naująją Zelandiją.

Trumų rūšys:

Pasaulyje egzistuoja daugiau nei 200 skirtingų trumų rūšių, mes jums pateiksime vienas populiariausių, kurios yra sutinkamos dažniausiai.

  1. Juodasis trumas (Tuber Melanosporum) – juodieji trumai yra turbūt labiausiai paplitę tipai ir taip pat žinomi kaip prancūziški juodieji, juodieji auksiniai arba perigoriai. Jų sezonas yra nuo lapkričio vidurio iki kovo vidurio ir didžiausias po Kalėdų. Juodųjų trumų skonis yra žemiškas, muskusinis, saldus, ąžuolinis ir riešutinis. Derinkite su raudonu vynu, prie mėsos.
  2. Baltasis trumas (Tuber Borchii) – taip pat žinomas kaip bianchetto arba balkšvasis trumas. Baltasis trumas parduodamas nuo sausio vidurio iki balandžio pabaigos. Jo skonis primena česnaką. Kadangi jį galima įsigyti pavasarį, jis puikiai derinamas su pavasarinėmis daržovėmis ir žalumynais. Baltųjų trumų skonis taip pat yra žemiškas, aštrus ir muskusinis, tačiau yra šiek tiek aštresnis ir intensyvesnis su česnako natomis. Niekada nevirkite baltųjų trumų, nes karštis sugadins skonį. Derinkite su baltaisiais vynais, tokiais kaip Pinot Grigio ar Chardonnay.
  3. Juodasis vasaros trumas (Tuber Aestivum) – geriausiai dera su kitais sezoniniais vasaros patiekalais, tokiais kaip pica, makaronai, salotos. Ši veislė paprastai prieinama nuo gegužės iki rugpjūčio.
  4. Burgundijos trumas (Tuber Uncinatum) – tai yra rudens trumas, jis turi rausvai juodą išorinį sluoksnį ir sunoksta nuo rugsėjo iki gruodžio. Natūralu, kad jis puikiai dera su kitais rudens patiekalais, tokiais kaip moliūgų sriuba, įvairūs troškiniai.

Kodėl trumai yra brangūs?

Nors trumai gali atrodyti nepaprastai brangūs ir yra prabanga juos įsigyti, tam yra rimta priežastis. Trumų auginimas yra iš dalies mokslas, iš dalies menas ir iš dalies lobių ieškojimas. Negalima tiesiog auginti trumų kieme. Tiesą sakant, trumų sodo paruošimas gali užtrukti maždaug dešimtmetį, kol trumai bus paruošti. Kai jie yra prinokę, trumams rasti reikia dresuoto šuns ar kiaulės. Tada juos reikia greitai nugabenti į restoraną ar parduotuvę, kol jie nesuges, o tai įvyksta maždaug per 10 dienų.

Taigi, norint įsitikinti koks yra ypatingas trumų skonis, siūlome paragauti įvairių produktų su trumų grybais, kuriuos galite įsigyti čia: https://www.gourmetlife.lt/produkto-kategorija/gaminiai-su-trumais/

Trumų paieška