Panettone pyragas

Kai kas Panettone vadina kalėdiniu pyragu arba saldžiąja duona – italai vadina duona, istorijos pabaiga. Pirmasis Panettone pyragas buvo paminėtas 1839 m. italų-milaniečių kalbų žodyne, Panettone pyragas buvo laikomas vietiniu lombardų patiekalu nuo XIX amžiaus, kai kulinarijos knygos, tokios kaip Giovanni Felice Luraschi 1853 m. Nuovo cuoco milanese Economico, tvirtai įtvirtino originalaus recepto šaknis Milano apylinkėse.

Italija kasmet pagamina daugiau nei 7100 tonų Panettone pyragų – apie dešimt procentų jos parduoda tarptautiniu mastu. Panettone yra nacionalinio pasididžiavimo šaltinis ir yra toks didelis dalykas, kad 2005 m. pagal Italijos įstatymus jau buvo taikomas oficialus autentiškumo patvirtinimas.

Panettone pyragas turi ir išskirtinę istoriją populiari legenda yra apie bajorą ir sakalininką Ughetto, kuris įsimylėjo Adalgisą, kepėjo, kurios verslui ištiko sunkūs laikai, dukrą. Ughetto šeima buvo nepatenkinta jo pasirinkimu ir uždraudė jam vesti tokią merginą. Siekdamas ir toliau susitikti su savo mylimuoju, persirengęs Ughetto įsidarbino kepykloje, kur vieną dieną įsigijo sviesto, cukraus ir pridėjo jį į kepyklos duonos mišinį. Ughetto saldi duona išpopuliarėjo, o sėkmę prarandanti kepyklėlė netrukus pradėjo matyti geresnius laikus, o tai Adalgisą džiugino. Norėdamas ir toliau ją džiuginti, vieną dieną, artėjant Kalėdoms, jis į mišinį įdėjo cukruotų žievelių ir razinų, o jo duonos populiarumas pranoko viską, ką kepykla kada nors gamino anksčiau – iš tikrųjų ji tapo tokia populiari, kad jo šeima nusileido ir davė leidimą porai tuoktis.

Kokie yra Panettone pyrago ingredientai?

Į klasikinį Panettone pyrago receptą įeina kvietiniai miltai, sviestas, kiaušiniai, cukrus, razinos ir kiti vaisiai bei žievelės. XX a. dešimtmetyje kviečių buvo nedaug ir jie buvo laikomi aukso ingredientu, nes kiekvienas Milano kepėjas per Kalėdas kepdavo Panettone pyragus – nenuostabu, kad jų trūko!

„La Brea Bakery“ vyriausiasis šefas Henkas Drakulichas sako: „Dažniausiai ji atrodo kaip lengva ir puri duona, o dėl savo saldumo laikoma desertu“. Klasikinis Panettone pyragas kepamas naudojant aukščiausios kokybės ingredientus, norint sukurti tobulą tekstūrą bei skonį – kvietinius miltus, kiaušinius, sviestą, cukruotus vaisius. Šiomis dienomis itin išpopuliarėjo Panettone pyragas su įdarais, tad dažnu atveju tokiam pyragui cukruoti vaisiai jau nėra naudojami, o vietoje jų naudojami šokolado, riešutų gabalėliai.

Kodėl Panettone toks purus?

Kepant Panettone pyragą – itin svarbi technologija. Pradžioje yra užmaišoma tešla, ji brandinama, kildinama, tuomet išdedama į formeles ir dar paliekama kilti. Kai pyragas iškepa – jis iškarto yra pasmeigiamas ir laikomas aukštyn galva net 48 valandas – kas padeda Panettone pyragą išlaikyti purų.