Kalėdų pažiba – itališkas Panettone pyragas

Panettone yra tipiškas, itališkas Kalėdinis pyragas, kuris jau pavergė visų širdis ir Lietuvoje. Jo ištakos yra giliai įsišaknijusios tolimoje Milano miesto praeityje: kai kurie mokslininkai mano, kad jie gali būti atsekami iki klasikinės eros. Desertas, kokį žinome šiandien, gali būti laikomas galutiniu ilgos evoliucijos rezultatu, kuriame gausu įspūdingų istorijų, legendų, įžymybių ir „skanios“ informacijos.

Kaip ruošiamas Panettone pyragas?

Itališkas Panettone yra saldus duonos kepalas, cilindro formos, apvaliu pagrindu. Jis ruošiamas kepant raugintą tešlą iš miltų, vandens, kiaušinių, sviesto, pridedant razinų ir nedidelių cukatų gabalėlių. Speciali gamybos technologija reikalauja naudoti tik kiaušinio trynius, dėl specialios vėsinimo gamybos technologijos, kurios metu Panettone laikomi žemyn galva. Tai leidžia išlaikyti purų pyragą. Panettone ruošimo gairės suteikia galimybę naudoti ir kai kuriuos kitus ingredientus, tokius kaip pienas, medus, salyklas, kakavos sviestas. Kiekvienas gamintojas turi tam tikrą laisvę rinkdamiesi kiekius (bet kuriuo atveju ne mažesnius nei nustatytas procentas) ir ruošimo trukmę (pavyzdžiui, kildinimo skaičių). Toks principas tam tikra prasme gali būti laikomas jų „paslaptimi“ kuriant „tobulą“ Panettone.

Koks geriausias būdas valgyti Panettone pyragą?

Kai ateina laikas pasimėgauti Panettone gabalėliu, yra daug jo valgymo būdų: vieni jį patiekia su maskarponės kremu – minkštu itališku dvigubu ar trigubu kreminiu sūriu. Kiti labiau mėgsta su lydytu šokolado padažu arba skrudinta “Nutella”. Panašu, kad lengvai besiliejantis kremas, naudojamas kaip desertinis kremas ar padažas. Kai kurie žmonės pyragu mėgaujasi su kava ryte, kiti renkasi šventinę duoną su taure Marsala vyno arba putojančio Moscato vakare po valgio. Tradicinis Panettone patiekimo būdas yra nuimti popierinį įdėklą ir dantytu peiliu kaip pyragą supjaustyti kepalą, kad gautųsi trikampiai pleištai. Taip pat, vienas skaniausių valgymo būdų yra plėšymas pirštais – tiesiog išimkite pyragą iš pakuotės, plėšykite pirštais ir valgykite. Jei turite šiek tiek pasenusį pyrago kepalą, pabandykite pasigaminti „Panettone French Toast“. Panettone yra viena geriausių kalėdinių duonų iš viso pasaulio, todėl jums tikrai patiks, kad ir kaip ji būtų paruošta ir patiekiama.

Keli įdomūs faktai apie Panettone pyragą:

  • Panettone yra itališka saldi duona.
  • Klasikinis panettonas sveria apie 1 kilogramą ir yra apie 12–15 cm aukščio.
  • Paprastai jis turi kupolo formą, kuri tęsiasi nuo cilindrinio pagrindo.
  • Panettone ingredientai dažniausiai yra miltai, kiaušiniai, sviestas, mielės, džiovintos razinos, cukruoti apelsinai, citrina ir citrinos žievelė.
  • Jis gaminamas per ilgą procesą, kurio metu kietinama tešla, kuri yra rūgšti, panaši į raugą.
  • Vien kildinimo procesas užtrunka kelias dienas, todėl pyragas turi išskirtinių purumo savybių.
  • Panettone patiekiamas pleišto formos, vertikaliai supjaustytas, kartu su saldžiais karštais gėrimais ar saldžiu vynu.
  • Panettone pyragas dažniausiai ruošiamas ir juo mėgaujamasi per Kalėdas ir Naujuosius metus.
  • Šio pyrago ištakos yra senovės, datuojamos Romos imperijos laikais, kai senovės romėnai raugintus pyragus saldindavo medumi.
  • Brangiausias pasaulyje panettone, kurio vertė 80 000 eurų. Šis panettone yra toks brangus, nes yra papuoštas auksiniais lapais ir deimantais.
  • Didžiausias pasaulyje panettonas, sveriantis 332,20 kilogramų ir 1,5 metro aukščio. Jį paruošė šokolado meistras Davide’as Comaschi ir šešių žmonių komanda iš Šokolado akademijos centro. Gineso pasaulio rekordai patvirtino, kad šis panettonas yra didžiausias kada nors pagamintas.
  • Italijos maisto gamybos įmonės ir kepyklos per Kalėdas pagamina 117 milijonų panettone ir pandoro pyragų, kurių bendra vertė – 579 milijonai eurų.

Panettone pyragas yra ne tik tobulos tekstūros bei skonio – tinkantis Kalėdoms ar kitoms progoms desertas, bet ir puiki dovana verslo partneriui, draugui, artimajam ar kolegai. Visi pyragai yra supakuoti į išskirtines pakuotes, tad sužavės kiekvieną!