Duonvaisis – išskirtinis egzotinis vaisius

Duonvaisis (angl. Jackfruit) yra atogrąžų vaisius, žinomas dėl savo unikalaus skonio ir tekstūros. Jis dažniausiai naudojamas tradicinėse virtuvėse Pietryčių Azijos šalyse ir pastaruoju metu išpopuliarėjo Vakarų šalyse kaip augalinės kilmės mėsos pakaitalas. Įdomus faktas: dėl savo skaidulinės konsistencijos duonvaisį neseniai naudojo vegetarai ir veganai kaip daržovių mėsą, tačiau mėsos pakaitalui tinka tik neprinokę vaisiai. Jie marinuojami sūryme, o vėliau Vakarų šalyse perdirbami į mėsos pakaitalus. Kadangi neprinokęs ir pluoštinis minkštimas beveik neturi savo skonio, jį galima marinuoti pagal pageidavimą. Džiovintas duonvaisis yra patogus ir ilgai išliekantis pasirinkimas, kurį galima valgyti kaip užkandį arba naudoti kaip pagardą įvairiems patiekalams. Paragauti šviežią duonvaisį yra tikra retenybė, tad džiaugiamės galėdami pasiūlyti šį milžinišką vaisių džiovintą. Šie duonvaisiai yra puikaus skonio gryni kaip užkandis arba supjaustyti smulkiais gabalėliais jūsų košėje. Be to, daugeliui patiekalų jis suteikia egzotiškumo ir vaisių natų, todėl tinka ir sūriems bei pikantiškiems patiekalams, tokiems kaip karis, salotos ar bulvytės.

Kodėl džiovintas duonvaisis toks populiarus?

Džiovintas duonvaisis yra maistingas ir skanus užkandis.

Pirmiausia pažvelkime į džiovintų duonvaisių maistinę vertę. Džiovinti duonvaisiai yra geras angliavandenių, baltymų ir skaidulų šaltinis. Jame taip pat gausu vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminą C, vitaminą A, kalį, kalcį ir geležį. Be to, džiovintuose duonvaisiuose yra mažai kalorijų ir riebalų, todėl tai puikus užkandžių pasirinkimas.

Džiovintuose duonvaisiuose yra didelis ląstelienos kiekis, taip pat jie yra geras angliavandenių šaltinis, kurie suteikia papildomos energijos bei skatina aktyvumą.

Džiovinto duonvaisio traškučiai – vakuuminis kepimas

  • Vakuuminio kepimo procese naudojamas karštas aliejus ir žemas slėgis, kad išdžiovintų duonvaisį, todėl gaunama kieta, traški ir puri tekstūra.
  • Išlaikoma natūrali ryški geltona spalva, o traškučiai yra saldaus skonio su būdingu prinokusių duonvaisių aromatu.
  • Kepant vakuume išsaugomos duonvaisio maistinės medžiagos.
  • Kepimas vakuume laikomas sveikesne alternatyva tradiciniam gruzdinimui, nes sunaudojama mažiau aliejaus ir sumažėja maisto absorbuojamų riebalų kiekis.