Colomba – itališkas Velykinis pyragas
Kiekvienais metais su nekantrumu tikimės, kad grįš la Colomba di Pasqua arba „Velykų balandis“. Italijoje šis amatininkų pyragas yra saldus pavasario ženklas. Velykų atitikmuo Kalėdų panettone ir pandoro, sotus ir purus pyragas tradiciškai gaminamas iš aukštos kokybės miltų, šviežių kiaušinių, cukraus, sviesto ir natūralių mielių, kurių kildinimas trunka mažiausiai 30 valandų. Pakilusi tešla kepama į ikoninę balandėlio formą ir galiausiai apibarstoma perliniu cukrumi ir migdolais.
Legendų apie šį pyragą yra daug. Vienoje versijoje Colomba pyragas žymi 1176 m. Lombardijos pergalę prieš Šventąją Romos imperiją, kai mūšio lauke stebuklingai pasirodė du balandžiai. Kita legenda byloja, kad taiką įkvepiantį pyragą šeštajame amžiuje pirmą kartą iškepė jauna mergina, sėkmingai nuramindama apgailėtiną langobardų genties karalių Albioną, reikalavusį duoklės iš savo gimtojo miesto Pavijos. Jam taip patiko pyragas, kad išleido į laisvę jauną merginą ir nepagailėjo Pavijos. Colomba pyragas dažnai patiekiamas su šviežiomis uogomis, apibarstytas juoduoju šokoladu, apteptas saldžiomis užtepėlėmis arba derinamas su plakta grietinėle. Italai šiuo pyragu mėgaujasi su kava pusryčiams ar popietės metu! Taip pat, italai mėgsta šventinį tortą derinti su taure Prosecco arba desertinio vyno.