Alyvuogių aliejus – vertingas ingredientas mūsų mityboje

Alyvuogių aliejus yra mėgstamas dėl savo neutralaus arba išskirtinio skonio. Šį aliejų galima ne tik naudoti įvairių patiekalų gamybai, bet ir tiesiog mėgautis vienu. Aliejus suteikia išskirtinių spalvų įvairiems patiekalams: salotoms, makaronams, sūriams, mėsos marinavimui, padažams. Pagrindiniai alyvuogių aliejuje esantys riebalai yra mononesočiosios riebalų rūgštys (MUFA), kurias ekspertai laiko sveikais riebalais. Istoriškai alyvuogių aliejus buvo naudojamas religinėse ceremonijose ir medicinoje, o daugelyje kultūrų jis tapo svarbiu maisto ingredientu.

Aliejus spaudimo būdas yra itin svarbus, nes jis gali paveikti ir skonį. Aliejaus spaudimo esmė- yra aliejaus išspaudimas iš susmulkintų sėklų,iš kurių dalinai pašalinama luobelė. Išskiriami du pagrindiniai aliejaus spaudimo būdai:

  1. Šaltasis spaudimas- smulkinta žaliava spaudžiama kai temperatūra 60-90°C. Gaunamas aukščiausios kokybės aliejus. Išspaudose lieka 3-12% aliejaus.
  2. Karštasis spaudimas- smulkinta žaliava spaudžiama kai temperatūra 100°C ir aukštesnė. Gaunamas aukštos kokybės aliejus. Išspaudose lieka 0,5- 3% aliejaus, tačiau šis spaudimo būdas gali stipriai paveikti skonį – galime jausti kepusio aliejaus kvapą/skonį.

Turbūt esate dažnai girdėję šį alyvuogių aliejaus pavadinimą: ,,Extra virgin” alyvuogių aliejus. Šis aliejus yra laikomas populiariausiu, bet ir aukščiausios kokybės alyvuogių aliejumi. Aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus yra aukščiausios kokybės alyvuogių aliejus, kuriam taikomi griežčiausi cheminiai ir organoleptiniai standartai. Turbūt kiekvienas, kuris yra ragavęs šį aliejų, gali drąsiai teigti, jog jo skonis tikrai vertas išskirtinio dėmesio. Tačiau ką iš tikrųjų reiškia ,,Extra virgin” alyvuogių aliejaus pavadinimas? Jis yra vertinamas pagal teigiamas EVOO savybes – vaisiškumą, kartumą ir aštrumą – nustato apmokyta degustacinė komisija, kuri naudoja linijinę skalę, kad įvertintų jo intensyvumą. Vaisingumą lemia aliejaus aromatas ir skonis. Jis dažnai apibūdinamas kaip šviežias, žalias, subrendęs ir prinokęs. Kita vertus, kartumas jaučiamas ant liežuvio ir yra mažiau pageidaujamas daugelio maisto produktų skonis. Tačiau jo buvimas rodo, kad ypač tyras alyvuogių aliejus buvo pagamintas iš šviežių alyvuogių ir yra pilnas polifenolių. Kaip ir tam tikroms alaus, šokolado ir kavos rūšims, kartumas yra įgytas skonis.

Gourmet life parduotuvėje galite rasti itin platų, atrinktą alyvuogių aliejaus asortimentą.