Datulės

Datulės jau nuo seno yra vertinamos dėl savo maistingųjų medžiagų. Jos yra kupinos natūralaus cukraus, kuris yra labai lengvai įsiskverbiamas į mūsų organizmą. Dėl šios savybės, suvalgę datulę, mes iškart galime pajausti energijos antplūdį ir jaustis gyvybingi. Taip pat, datulės yra garsios dėl savo mineralų ir vitaminų kiekio, o vieni svarbiausi iš jų – kalcis ir magnis, kurie yra naudingi mūsų organizmui. Štai pagrindinės datulių savybės:

  1. Natūralaus cukraus šaltinis

Datulės yra puiki sveiko užkandžio ar saldumyno alternatyva, kuri suteiks mums energijos. Šį užkandį galite suvalgyti po treniruotės, norint atstatyti jėgas, taip pat tai puikus maistas ryte, norint pradėti dieną su energijos pliūpsniu.

  1. Vitaminų ir maistinių skaidulų gausa

Datulės turi labai daug naudingų savybių, o vienos iš jų – vitaminai ir skaidulinės medžiagos.

Skaidulinės medžiagos yra būtinos geram virškinimui užtikrinti, taip pat jos stimuliuoja mūsų medžiagų apykaitą, kurios veikimas yra labai svarbus mūsų organizmui, tam, kad užtikrintumėte gerą savijautą. Būtent dėl šios savybės, datulės yra valgomos per Ramadaną (šventą mėnesį), jo metu musulmonai kasdien pasninką pradeda ir užbaigia keliomis datulėmis tam, kad jaustųsi gerai.

Taip pat, datulės yra praturtintos kaliu, magniu, geležimi, kalciu, fosforu ir cinku, taip pat yra B vitaminų grupės šaltinis, o jie yra svarbūs mūsų nervų sistemos ir širdies veiklai.

  1. Turi mažai riebalų ir žemą glikemijos indeksą

Kadangi yra žinoma, jog datulės yra kupinos maistinių skaidulų, jos padeda lėčiau įsisavinti angliavandenius, o kuo jie yra lėčiau virškinami, tuo mažesnė tikimybė, jog jūsų kraujyje padidės cukraus kiekis. Taigi, datulės savo natūraliu saldumu turi netgi žemą arba vidutinį glikeminį indeksą, nuo 43 iki 55.

  1. Datulės yra valgomos norint numesti svorio

Jūs turbūt paklausite, kodėl? Juk datulės yra saldžios ir turi daug angliavandenių, tačiau jose yra itin mažas sočiųjų riebalų kiekis. Jose visiškai nėra cholesterolio ir trans – riebalų, kurie gali padidinti širdies ligų riziką ir yra kenksmingi mūsų organizmui.

  1. Datulės gali sumažinti chroninių ligų riziką

Datulės pasižymi didele polifenolių ir antioksidantų gausa, kurie apsaugo mūsų organizmą nuo uždegimų ir sumažina kai kurių chroninių ligų riziką.