Žaliojoje matcha arbatoje esančių polifenolių poveikio moksliniai tyrimai

Žaliosios matcha arbatos teisgiamos savybės pirmiausia priklauso nuo didelio dviejų polifenolių, būtent L-teanino ir EGCG katechino, kiekio. Čia galite sužinoti, kaip šios medžiagos veikia mūsų organizmą.

MOKSLINIAI L-TEANINO TYRIMAI

Atsipalaidavimas ir nuotaikos gerėjimas

L-teaninas yra aminorūgštis, kurią galima rasti arbatoje ir grybuose. Aminorūgštys yra cheminės medžiagos, kurios yra žmogaus kūno statybinės medžiagos, nes jos gamina baltymus, būtinus insulino, adrenalino ir neurotransmiterių gamybai. Jie taip pat palaiko ląstelių regeneraciją ir padeda priaugti raumenų masės. Kaip parodė daugybė amerikiečių ir australų tyrimų, L-teaninas kartu su kofeinu – abu yra matcha – teigiamai veikia pažinimo funkcijas, koncentraciją ir nuotaiką (1) (2). L-teaninas iš dalies ramina stimuliuojantį kofeino poveikį ir mažina kraujospūdį. Dėl to, ką įrodė Niukaslio universiteto studijos (3), išgėrę puodelį matcha arbatos jaučiamės energingesni, bet ir mažiau nervingi.

Efektyvus mokymasis ir atminties gerinimas

„American Journal of Clinical Nutrition“ paskelbtas tyrimas rodo, kaip matcha arbata gerina dėmesį ir padeda susikoncentruoti į užduotį. Žmonės, kurie per 1,5 valandos išgėrė 2 ar 3 puodelius žaliosios arbatos, mokymosi praktikoje pasiekė geresnių rezultatų nei vartotojai, gydyti placebo gėrimu (4). Dėl savo stimuliuojančio poveikio žalioji arbata skatina kūrybinį mąstymą (5).

L-teaninas teigiamai veikia atmintį, ypač darbinę. Išgėrę žaliosios arbatos, Bazelio universiteto atlikto tyrimo dalyviai išsprendė keletą užduočių, skirtų hipotezei patikrinti. Tuomet tyrimui vadovavęs Psichiatrijos klinikos profesorius Stefanas Borgwartas naudojo MRT, kad patikrintų dalyvių smegenų veiklą. Jis pastebėjo, kad yra moduliuojamas ryšys tarp dešinės viršutinės parietalinės skilties ir vidurinės priekinės skilties. Žaliosios arbatos vartojimas padidino parieto-frontalinį ryšį, o tai pagerino užduočių atlikimą (6). Todėl manoma, kad žalioji arbata gali būti naudinga gydant tokius sutrikimus kaip demencija.

Koncentracija ir sutrumpintas reakcijos laikas

Dvi sudedamosios dalys – kofeinas ir L-teaninas – idealiomis proporcijomis yra matchoje, teigiamai veikia mūsų pažinimo veiklą. 2017 metais kai kurie olandų mokslininkai įvertino, kaip matcha ir matchos turinčių produktų vartojimas veikia mūsų pažinimo funkcijas. Kiekvienas dalyvis turėjo suvartoti vieną iš keturių bandomųjų produktų: matcha arbatos, matcha arbatos batonėlio (4 g matcha arbatos miltelių vienam produktui), placebo arbatą arba placebo batonėlį. Tada dalyviai atliko kognityvinių testų rinkinį, kad įvertintų savo dėmesį, duomenų apdorojimo gebėjimus, darbinę atmintį ir epizodinę atmintį, o tai reiškia unikalų žmogaus prisiminimą apie konkretų įvykį. Tyrimų rezultatai atskleidė, kad matcha gėrimas pagerino pagrindinius dėmesio gebėjimus ir psichomotorinį greitį reaguojant į dirgiklius (7).

MOKSLINIAI EGCG KATECHINŲ TYRIMAI

Katechinai priklauso polifenolių grupei. Jų yra daugelyje dietinių produktų: augaluose, vaisiuose (pvz., obuoliuose, mėlynėse, agrastuose, vynuogių sėklose, kiviuose, braškėse), raudonajame vyne, aluje, kakavos alkoholyje, šokolade, kakavoje, paprastoje žaliojoje arbatoje, bet matcha yra turtingiausias jų šaltinis. Kateinai kovoja su bakterijomis, grybeliais ir virusais. Todėl jie stiprina imuninę sistemą. Jie taip pat pašalina sunkiuosius metalus iš organizmo ir lėtina senėjimo procesą. Arbatos katechinai ir polifenoliai yra veiksmingi reaktyviųjų deguonies rūšių valikliai. Naujausių tyrimų rezultatai rodo ryšį tarp reguliaraus žaliosios arbatos gėrimo ir naviko augimo sulėtėjimo.

Kai kurie amerikiečių mokslininkai iš Kolorado universiteto palygino EGCG koncentraciją aukštos kokybės japoniškos matcha užpile ir Starbuck’s žaliosios arbatos maišelyje. Rezultatai rodo, kad epigalokatechino galato (EGCG) koncentracija matchoje buvo 137 kartus didesnė nei arbatos maišeliuose. Net aukštos kokybės žaliojoje arbatoje yra tris kartus mažiau EGCG kateinų nei matcha (8).


Catheins EGCG = Antioksidantai, stabdantys senėjimo procesą

Kateinai yra polifenoliai, kurie veikia kaip galingi antioksidantai. Jie pašalina reaktyviąsias deguonies rūšis, įskaitant laisvuosius radikalus ir peroksidus. Štai kodėl matcha arbata turi superoksidacinį poveikį, kuris neutralizuoja nenormalų reaktyviųjų deguonies rūšių aktyvumą. Reaktyviųjų deguonies rūšių koncentraciją ląstelėse reguliuoja antioksidantai, įskaitant laisvųjų radikalų gaudytojus, glutationą, tokoferolius ir antioksidacinius fermentus. Oksidatorių ir antioksidantų disbalansas sukelia oksidacinį stresą, kuris gali sukelti ląstelių pažeidimą arba ląstelių mirtį. Didelis oksidacinis stresas, kenkiantis audiniams, gali sukelti neurodegeneracines ligas, tokias kaip Parkinsono liga ar Alzheimeris. Tai taip pat yra susijusi su vainikinių arterijų ligos atsiradimu.


Svorį mažinantis poveikis

Matcha arbata padeda sudeginti kalorijų perteklių ir mažina gliukozės bei insulino kiekį kraujyje, net jei nekeičiame savo mitybos įpročių. „American Journal of Clinical Nutrition“ paskelbtų tyrimų rezultatų metaanalizė rodo, kad reguliarus žaliosios arbatos vartojimas kasdien sudegina 100 papildomų kalorijų (10). Taip yra todėl, kad EGCG katechinai padidina energijos sąnaudas ir pagreitina riebalų deginimą. Kitas tyrimas parodė, kad žaliosios arbatos vartotojai per dvylika savaičių trukusį eksperimentą numetė vidutiniškai 1,3 kg, nepakeitę savo mitybos įpročių. Remiantis kitu tyrimu, reguliariai žaliąją arbatą geriančių žmonių KMI vidutiniškai yra mažesnis ir juosmens apimtis yra mažesnė nei nevartojančių žmonių. Liemens apimtis yra svarbus veiksnys, lemiantis mūsų sveikatos būklę. Per didelis riebalų kiekis rodo medžiagų apykaitos sutrikimus, tokius kaip hipertenzija, hipercholesterolemija ir diabetas.

San Paulo universiteto atliktas tyrimas su nutukusių moterų grupe parodė, kad svorio metimo programų praturtinimas žaliąja arbata duoda geriausių rezultatų. Moterys, kurios, be dietos ir treniruotės, aštuonias savaites gėrė žaliąją arbatą, ne tik numetė vidutiniškai 5,8 kg, bet ir sumažino juosmens apimtį. Be to, jie sumažino trigliceridų kiekį ir padidino liesą kūno masę bei raumenų jėgą (11). Penn State universiteto mokslininkai padarė panašių išvadų apie katechinus žaliojoje arbatoje (12). Iš Karališkosios chemijos draugijos atlikto tyrimo matyti, kad įprastos žaliosios arbatos vartojimo poveikis yra daug didesnis, kai kalbama apie matcha. Taip yra todėl, kad kiekvieną kartą išgerdami dubenėlį matcha sunaudojame visus miltelių pavidalo lapus, todėl pasisaviname daug daugiau maistinių medžiagų ir naudos nei iš įprastos arbatos (tiek tirpių, tiek netirpių ingredientų). Tas pats eksperimentas patvirtino, kad matcha veiksmingai mažina mažo tankio lipoproteinų cholesterolio (MTL-C) lygį.

Vėžio augimo procesų slopinimas

Žaliosios arbatos katechinai (GTC) pasirodė esąs veiksmingi slopinant vėžio augimą. Vienas iš šios srities tyrimų parodė, kad dietos papildymas kasdienine 600 mg žaliosios arbatos katechinų doze sumažina prostatos vėžio augimą. Po 1 metų tarp 30 GTC gydytų vyrų buvo diagnozuotas tik vienas navikas (dažnis maždaug 3%), o tarp 30 placebą gydytų vyrų buvo nustatyti devyni vėžio atvejai (dažnis 30%) (14).

Tyrimai taip pat rodo, kad EGCG keičia vėžio ląstelių metabolizmą, nes slopina fermento, atsakingo už vėžio augimą ir aktyvumą, aktyvavimą (15). Kaip pabrėžė vienas iš tyrėjų – Wai-Nang Lee iš Los Andželo biomedicininių tyrimų instituto (LA BioMed), supratimas, kaip veikia šis žaliosios arbatos priešvėžinis požymis, gali atverti duris visiškai naujoviškam vėžio gydymui. Penn State universiteto mokslininkų komanda išsiaiškino, kad žaliosios arbatos EGCG katechinas kartais sukelia oksidacinį stresą burnos vėžio ląstelėse, bet taip pat daro antioksidacinį poveikį normalioms ląstelėms (16).

Populiacinis tyrimas, kuriame dalyvavo 75 000 vidutinio ir vyresnio amžiaus kinų moterų, parodė, kad reguliarus žaliosios arbatos gėrimas sumažina visų virškinimo sistemos vėžio formų, įskaitant gaubtinės ir tiesiosios žarnos bei skrandžio ir stemplės vėžį, riziką. Kaip įrodė Vanderblit epidemiologijos centro tyrimai, moterims, kurios per dieną išgeria 2–3 puodelius žaliosios arbatos, rizika susirgti virškinimo sistemos vėžiu sumažėja 21%. Tie, kurie gėrė arbatą 20 metų, turi 27-29% sumažintą virškinimo sistemos vėžio riziką, palyginti su moterimis, kurios niekada arbatos negėrė. Visos moterys nerūkė ir nevartojo alkoholio, nors jų mityba ir gyvenimo būdas skyrėsi, todėl į šiuos veiksnius buvo atsižvelgta analizuojant duomenis. Išvados buvo paskelbtos American Journal of Clinical Nutrition (17).

Katechinai kovoja su širdies ir kraujagyslių ligomis

Japonijoje atliktas perspektyvus kohortinis tyrimas, kuriame dalyvavo 40 000 vidutinio amžiaus ir 90 000 vyresnių dalyvių, parodė, kad matchoje esantys EGCG katechinai gali turėti naudos širdžiai ir kraujotakos sistemai. Žurnale JAMA (18) ir žurnale „Annals of Epidemiology“ (19) paskelbti tyrimai rodo, kad reguliarus žaliosios arbatos gėrimas (t. y. keli puodeliai per dieną) sumažina mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Kuo daugiau vartojama arbatos, tuo mažesnė mirties rizika, ypač tarp moterų. Žalioji arbata pasirodė esanti galinga priemonė, mažinanti insulto riziką.

Katechinai, ypač stipriausias – EGCG, pasižymi priešuždegiminiu ir kraujo krešėjimą mažinančiu poveikiu. Trylika metų trukę tyrimai, kuriuose dalyvavo daugiau nei 80 000 japonų, parodė, kad žmonėms, kurie kasdien išgeria nuo vieno iki keturių puodelių žaliosios arbatos, insulto rizika sumažėja 20 %, palyginti su žmonėmis, kurie visiškai negeria žaliosios arbatos (20). „Reguliarus žaliosios arbatos vartojimas gerina kraujotakos sistemos funkcijas, nes neleidžia krešėti“, – sako pagrindinis leidinio autorius Yoshihiro Kokubo. Jis įtaria, kad katechinai atlieka svarbų vaidmenį užkertant kelią insultui ir kitoms širdies ir kraujagyslių ligoms.

Katechinai, pagrindinis žaliosios arbatos komponentas, savo priešuždegiminiu ir krešėjimą mažinančiu poveikiu gali užkirsti kelią mirtinai ligai – aortos aneurizmai. Aneurizmas sukelia ateroskleroziniai procesai, hipertenzija ir greitos fizinės pastangos. Japonijos tyrimai parodė, kad EGCG katechinai regeneruoja elastiną, kuris yra pagrindinis baltymas, atsakingas už arterijų elastingumą (21).
Japoniška matcha ir kaulų sveikata

Matcha žaliojoje arbatoje esantys EGCG katechinai palaiko gerą kaulų būklę ir apsaugo nuo osteoporozės tarp vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonių. Vienas iš tyrimų parodė, kad reguliarus žaliosios arbatos gėrimas koreliuoja su 50 metų ir vyresnių moterų ir vyrų kaulų lūžių rizikos sumažėjimu 30%. Kito tyrimo, kuriame dalyvavo 150 moterų po menopauzės, dalyviai suvartojo apie 500 mg arbatos ekstrakto, o tai reiškia 1-2 puodelius japoniškos matcha arbatos. Dėl to pagerėjo kaulų sveikata ir padidėjo kaulinio audinio tankis, todėl sumažėjo polinkis į uždegimus ir padidėjo raumenų jėga (22).

Bibliografija:

1. „Acute effects of tea constituents L-theanine, caffeine, and epigallocatechin gallate on cognitive function and mood: a systematic review and meta-analysis”, Nutrition Reviews. 2014 Aug;72(8):507-22, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24946991 2. “The effects of L-theanine on alpha-band oscillatory brain activity during a visuo-spatial attention task” Brain Topogr. 2009 Jun;22(1):44-51, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18841456 3. A double-blind, placebo-controlled study evaluating the effects of caffeine and L-theanine both alone and in combination on cerebral blood flow, cognition and mood”, Psychopharmacology (Berl). 2015 Jul;232(14):2563-76, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25761837 4. “Acute effects of tea consumption on attention and mood”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 6, 1 December 2013, http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/10/30/ajcn.113.058248.abstract 5. Green tea effects on cognition, mood and human brain function: A systematic review”, Phytomedicine. 2017 Oct 15;34:26-37, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28899506 6. “Green tea extract enhances parieto-frontal connectivity during working memory processing”, Psychopharmacology (Berl). 2014 Oct;231(19):3879-88, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24643507 7. “An intervention study on the effect of matcha tea, in drink and snack bar formats, on mood and cognitive performance”, Food Research Int. 2017 Sep;99(Pt 1):72-83, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28784536 8. “Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography”, Journal of Chromatography A. 2003 Sep 5;1011(1-2):173-80, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14518774 9. „The Powdering Process with a Set of Ceramic Mills for Green Tea Promoted Catechin Extraction and the ROS Inhibition Effect”, “Molecules” 2016, 21(4), 474; http://www.mdpi.com/1420-3049/21/4/474 10. “Catechin- and caffeine-rich teas for control of body weight in humans”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 6, 1 December 2013, https://academic.oup.com/ajcn/article/98/6/1682S/4577486 11. “The Effects of Green Tea Consumption and Resistance Training on Body Composition and Resting Metabolic Rate in Overweight or Obese Women”, Journal of Medicinal FoodVol. 16, No. 2, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23140132 12. “Epigallocatechin-3-gallate Increases the Expression of Genes Related to Fat Oxidation in the Skeletal Muscle of High Fat-Fed Mice.” “Food & Function” 2011, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3400462/ 13. “The effects of the aqueous extract and residue of Matcha on the antioxidant status and lipid and glucose levels in mice fed a high-fat diet.”. “Food & Function” 2016 Jan;7(1):294-300, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26448271 14. “Chemoprevention of human prostate cancer by oral administration of green tea catechins in volunteers with high-grade prostate intraepithelial neoplasia: a preliminary report from a one-year proof-of-principle study”, “Cancer Research” 2006; 66:1234–40, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16424063 15. “Metabolic consequences of LDHA inhibition by epigallocatechin gallate and oxamate in MIA PaCa-2 pancreatic cancer cells”, „Metabolomics”, https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11306-014-0672-8 16. “Differential prooxidative effects of the green tea polyphenol, (–)‐epigallocatechin‐3‐gallate, in normal and oral cancer cells are related to differences in sirtuin 3 signaling”, “Molecular Nutrition and Food Research”, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mnfr.201400485 17. “Prospective cohort study of tea consumption and risk of digestive system cancers: results from the Shanghai Women’s Health Study”, “The American Journal of Clinical Nutrition”, Volume 96, Issue 5, 1 November 2012, https://academic.oup.com/ajcn/article/96/5/1056/4576999 18. “Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study”, JAMA. 2006 Sep 13;296(10):1255-65, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16968850 19.“Association of green tea consumption with mortality due to all causes and major causes of death in a Japanese population: the Japan Public Health Center-based Prospective Study (JPHC Study)”, Annals of Epidemiology” 2015 Jul;25(7):512-518.e3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25900254 20. “The Impact of Green Tea and Coffee Consumption on the Reduced Risk of Stroke Incidence in Japanese Population”, “Stroke” 2013, http://stroke.ahajournals.org/content/early/2013/03/14/STROKEAHA.111.677500 21. “Prevention of abdominal aortic aneurysm progression by oral administration of green tea polyphenol in a rat model”, “Journal of Vascular Surgery” 2016, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27473778 22. “Tea and bone health: steps forward in translational nutrition”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 6, 1 December 2013, https://academic.oup.com/ajcn/article/98/6/1694S/4577502