Datulės – tikras supermaistas

Datulės yra natūralus skaidulų, antioksidantų ir vitaminų šaltinis. Visų datulės yra skanios ir dėl to, kad visuomenė labiau nei bet kada reikalauja tvaraus ir sveiko maisto. Be to, šis vaisius taip pat yra natūralus ir labai maistingas užkandis. Datulės ir datulių palmės vaidino svarbų vaidmenį žmogaus gyvenime per visą istoriją ir kovojant su dykumėjimu ir klimato kaita. Neseniai UNESCO datulių palmių kultūros tradicijas ir papročius pripažino nematerialiuoju kultūros paveldu.

Skirtingos datulių rūšys – kuo jos skiriasi?

  1. Medjoul datulės. Medjoul datulė, taip pat žinoma kaip Medjool arba Majhool, yra didelė saldžiųjų datulių veislė (Phoenix dactylifera) iš Tafilalt regiono Maroke. Medjool datulės auginamos tokiose šalyse kaip JAV, Izraelis, Saudo Arabija, Pietų Afrika, Jordanija, Palestina ir Meksika. Ši datulių veislė sodinama ir derliui, ir kraštovaizdžiui. Medjool yra unikali ir išskirtinė veislė, apibūdinama kaip „stambss minkštas vaisius, kurių minkštimas oranžinės geltonos spalvos ir sodraus bei malonaus skonio“. Medjool datulė Vakarų pasaulyje buvo pristatyta, kai Pietų Maroko oazėse liga vos nenušlavė datulių palmių, o norint išgelbėti skanius vaisius nuo išnykimo, 1920-aisiais į JAV buvo išsiųsta vienuolika datulių palmių. Devynios iš vienuolikos palmių išliko ir dabar yra atsakingos už milijonus Medjool datulių, rastų visoje Kalifornijoje ir daugelyje Arizonos bei kitose pasaulio šalyse.

2. Khodri datulės. Įdomus šių datulių faktas yra tai, kad joje labai daug skaidulų ir daug svarbių mineralų. Šios datulės daugiausia auga vakarinėse Saudo Arabijos oazėse. Khodri datulės yra viena iš skaniausių rūšių. Jos yra vidutinio saldumo, o skonis primena karamelę, iš prigimties kietos, bet ne sausos. Taip pat idealiai tinka naudoti kaip natūralų cukrų desertuose.

3. Safawi datulės. Safawi datulės yra minkštos, drėgnos datulės, kurios daugiausia auga Saudo Arabijoje, Al-Madinos regione. Dėl rafinuotos struktūros ir skonio Safawi datulės primena Ajwa datules. Šios datulių rūšies paklausa yra didelė ištisus metus. Šios datulės yra skanios ir minkštos, todėl jas galite naudoti įvairiems sveikiems užkandžiams paruošti

4. Sukari datulės. Sukari datulė yra minkšta ir saldi, ypač švelnios, drėgnos tekstūros. Auksinės spalvos ir labai švelnaus, saldaus karamelės skonio, tiesiog tirpsta burnoje! Tobula alternatyva saldiems skanėstams. Didelės ir ovalios formos, jos iš tiesų dėl skonio ir gaivumo yra vertingiausios datulių rinkoje, kitaip dar vadinamos datulių karaliene. Ši veislė dažnai vartojama su tradicine arabiška kava. Pilna maistinių medžiagų, kaip ir kiekvienoje datulėje, joje yra 70% natūralaus cukraus. Šios rūšies datules geriausia laikyti ir vartoti tiesiai iš šaldiklio arba šaldytuvo.