Colomba di Pasqua – tvirta Velykų tradicija Italijoje

Tradicinė „balandžio formos“ Colomba di Pasqua arba Colomba pasquale Italijoje jau beveik šimtmetį yra yra Velykų detalė. Jos ištakos siekia 1930-uosius į Milano įmonę „Motta“, kuri jau garsėjo savo „Panettone“ ir „Pandoro“ – dvejais klasikiniais saldžiais pyragais, kurie susiję su Kalėdų sezonu Italijoje. „Colomba“ buvo susapnuota kaip būdas naudoti tą pačią kepimo įrangą ir daug tų pačių ingredientų, norint gauti pinigų Velykų turguje. Planas pasiteisino. Colomba pyragus komercializavo Milano kepėjas ir verslininkas Angelo Motta, o sėkmingai prekiavo jo reklamos direktorius Dino Villani. 1940-aisiais receptą ėmėsi Angelo Vergani, įkūręs Milano įmonę Vergani, kuri iki šiol gamina Colomba pyragus.

Taigi, iš ko tiksliai pagamintas Colomba ir kuo jis skiriasi nuo Panettone?

Colomba pyragų tešla gaminama panašiai kaip Panettone – iš miltų, kiaušinių, cukraus, natūralių mielių ir sviesto. Tešla prieš kepant aptepama glajumi ir migdolais. Panettone yra razinų ir mišrių cukruotų vaisių, o Colomba sudėtyje yra tik cukruotų apelsinų žievelių ir be razinų, su saldžių migdolų užpilu. Taip pat skiriasi forma: Panettone kupolo formos, o Colomba – balandžio formos. Šiomis dienomis Colomba pyragų yra įvairių skonių, įskaitant šokoladą, vyšnias, kriaušes ir pistacijas.

Koks yra Colomba pyrago skonis?

Kiekvienas, švęsiantis Velykas Italijoje, žinos, kad „Colomba“ pyragas yra vienas iš svarbiausių šventės akcentų. Koks gali būti geresnis būdas pažymėti gavėnios pabaigą nei auksinės Colomba pyrago gabalėlis, pabarstytas aromatinga cukruota žievele ir traškiais skrudintais migdolais? Kaip ir Panettone, citrusinis Colomba pyragas mėgstamas ne tik dėl skonio, bet ir dėl tekstūros. Naudojant raugą kaip „Colomba“ pagrindą, dėl ilgo tešlos kildinimo atsirandantis papildomas skonio gilumas daro jį tokiu išskirtiniu skanėstu. Tai puiki cukruotų vaisių, medaus ir vanilės, kuri kvėpina tešlą, nata. Colomba di Pasqua yra labai universalus pyragas. Mėgaukitės gabalėliu su savo rytiniu kapučino – arba taure putojančio Moscato vyno! Taip pat, galite patiekti kaip desertą, užpiltą šviežiomis uogomis ir šokolado padažu ar tiesiog plakta grietinėle. Jūs netgi galite naudoti jį kaip labai įmantrų tiramisu arba duonos ir sviesto pudingo pagrindą!